Çavdar buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir. Görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre çok uzun ve incedir. Çoğunlukla ekmeklik un ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Çavdar unu çavdar tahılının öğütülmesi ile elde edilen bir un çeşididir. Çavdar buğday gibi rüşeym, kepek, endosperm gibi ayrılması zor olduğundan genellikle her şeyiyle bütün olarak öğütmektedir. Bundan dolayı çavdar unu , normal beyaz una(buğday unu) göre besin değerleri açısından oldukça zengindir.
Tarihi nerelere kadar uzanır ?
Tarihi orta çağa kadar uzanır. M.Ö. 6500 yıllarında Asya’da yetiştirildiği bilinmektedir.
Nerelerde yetişir?
Dünyada en fazla Rusya ve Almanya’da , ülkemizde ise Kayseri, Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya’da yetiştirilmektedir.
Nerede Kullanılır?
Ekmek yapımında buğdaydan sonra en çok kullanılan undur.
*Ekmek yapımı
*Kek çeşitleri
*Kurabiye ve bisküviler
*Pizza pide vb.
*Muhallebiler
Raf ömrü ne kadardır ?
Raf ömrü 1 yıldır.