Taze sarımsağın kurutulup toz haline getirilmesi ile meydana getirilen sarımsak tozu oldukça lezzetlidir. Taze sarımsak normalde %80 oranında su içerir. Kurutulma işlemine tabi tutulan sarımsakta su oranı oldukça düşer. 5 kilogram taze sarımsaktan yaklaşık 1 kilogram sarımsak tozu elde edilir. İşlem sırasında su buharlaşır ve sadece sarımsak özü kalır. Bu nedenle sarımsak tozu aroma, yağ, protein, vitamin, karbonhidrat ve kalori açısından çok zengindir.
Sarımsak Tozu Nerelerde Kullanılır?
-Sarımsağın kullanıldığı tüm alanlarda sarımsak tozu da kullanılabilir.
-Bulgur pilavı, makarna ve salata soslarına sarımsak sosu eklenerek muhteşem lezzetler elde edilebilir.
-Aroma arttırıcı özelliğinin yanı sıra kıvam sağlayıcı özelliğe de sahip olan sarımsak tozu özelikle sulu yemeklerde tercih edilir.
-Balık, tavuk ve et yemeklerinde ve çiğ köfte harçlarında sevilerek tüketilen ürün, sulu köfte ve mangal için hazırlanan soslarda da kullanılır.
-Endüstriyel yemek üretimi yapan büyük firmalarda kek, kraker, bisküvi yapımında kıvam ve aroma arttırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra evcil hayvan yemlerinin içinde de yer alır.
Nasıl Muhafaza Edilir?
Serin ve kuru bir ortamda ağzı kapaklı hava ile temas etmeyecek bir kapta saklamanız önerilir.