Katkısız Tapyoka Nişastası 1000 Gr
Tapyoka, Manihot esculenta bitkisinin köklerinden, ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen tatsız, kokusuz ve renksiz bir tür nişastadır. Güney Afrika kökenli Manihot esculenta bitkisi, günümüzde dünya çapında yetiştirilmektedir ve Hindistan’ın Kerala bölgesinde tapyoka, acı tapyoka, manyok, boba, kapa isimleriyle adlandırılır. Tapyoka, gıdalarda koyulaştırıcı madde olarak dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Gultensiz ve hemen hemen proteinsiz bir maddedir.
Katkısız Tapyoka Nişastası Nasıl Yapılır?
Üretim yerlerine göre değişir, ancak daima nişastalı sıvıyı yer manyok kökünden sıkıştırmayı içerir. Nişastalı sıvı bittikten sonra suyun buharlaşmasına izin verilir. Tüm su buharlaşınca, ince bir tapyoka tozu geride kalır. Sonra, toz pul ya da inci gibi tercih edilen forma dönüştürülür. İnciler en yaygın şekildedir. Kabarcık çay, pudingler ve tatlılarda, ayrıca pişirmede koyulaştırıcı olarak kullanılırlar. Dehidrasyon işlemi nedeniyle, pullar, çubuklar ve inciler tüketime sunulmadan önce ıslatılmalı veya kaynatılmalıdır. Boyutlarını iki katına çıkararak leothery, şişmiş ve yarı şeffaf hale gelebilirler.
Katkısız Tapyoka Nişastası Kullanım Alanları:
Brezilya mutfağında tapyoka birçok yemekte kullanılır. Yoğunlaştırılmış sütlü muz, çikolata, tereyağı, peynir, muzlu çikolata gibi aperatiflerden, et yemeklerine kadar birçok yemek çeşidinde kullanılır ve soğuk servisi yapılır.
Güneydoğu Asya’da tapyoka genel olarak dilimlenmiş, kızartılmış şekilde bir patates cipsi ya da patates kızartmasına benzer şekilde aperatif kullanım amaçlı sunulmaktadır.
Tapyoka nişastası çorbalarda ve birçok sıvı gıdada kıvam artırıcı özelliği ile kullanılır.
İlaç sektöründe ve resim boyalarında ise kimyasal bağlayıcı (tutkal) olarak kullanılır.
Un yapıdaki katkısız tapyoka nişastası yumuşak ekmek, kek ve kurabiyelerde kullanılır.
Tanecikli yapıdaki tapyoka nişastası ise turtaların zengin meyve içeriğine sahip olan dolgu maddelerinde kullanılmaktadır.
Tapyoka pudingi (sago pudingi) tapyoka nişastası ve sütten yapılan bir tatlıdır.
Tapyoka pudinginin bir çok kültürde çok farklı çeşitleri yapılmaktadır. Tapyoka pudingi emülsiyon yapıdadır.
Türk mutfağında ise katkısız tapyoka nişastası, doğrudan muhallebiye katılma veya meyve suları ile pişirilip muhallebiye renk ve tat çeşnisi verme maksadıyla kullanılmaktadır.
Katkısız Tapyoka Nişastası Saklama Koşulları:
Cam veya plastik kapta, kapalı, kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır.