Siyez un, buğday türlerinin atası olan siyez buğdaydan üretilen bir un çeşididir. Siyez buydağ dünyada genetiği bozulmamış buğday türüdür. 14 kromozom sayısıyla dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak bilinmektedir.Ve bugün kullandığımız modern buğdayın atası kabul edilmektedir. Siyez buğdayına, Hititçe bir kelime olan "Zız” demişler, daha sonra siyeze dönüşmüş. Bazı yörelerde kaplıca buğdayı olarak bilinir.
Siyez buğdayı Ülkemizde Kastamonu iline bağlı İhsangazi ilçesinde yetiştirilmektedir. Kastamonu dışında yine kış aylarının sert geçtiği Kars, Tekirdağ, Edirne ve Erzincan’da yetiştirilir.İlk defa Güneydoğu bölgesinde Karacadağ ‘da yetiştiği düşünülmektedir. Türkiye’nin yanısıra Fransa ve Fas ‘ta yetişmektedir.
Tarihi nedir ?
12 bin yıllık bir buğday. Tarihte ilk ekilen tahıllardandır. O zamandan bu güne kadar dünyada her şey değişirken siyez buğdayının genetiği değişmemiştir. Siyez ununun özel olması bundan dolayıdır.
Son zamanlarda sağlıklı beslenmek isteyenlerin rağbet gösterdiği bir undur. Ekmekten vazgeçemeyenler için siyez unundan yapılmış ekmek tavsiye edilmektedir.